Labin - Kulturno blago srednjovjekovne ljepote na istočnoj obali Istre.

Na brežuljku iznad Rapca smjestio se srednjovjekovni Labin, čije se staro ime Albona prvi put spominje 285. poslije Krista. Grad koji je bio rodni grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera, danas je kulturno i administrativno središte. Rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima i dahom mladosti koja se tu okuplja, posebno uvečer, u kafićima.

Nakon šetnje uličicama Starog grada, posjetite Gradski muzej s arheološkom i etnološkom zbirkom te modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe. Obiđite memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika, zavirite u umjetničke atelijere, uživajte u prekrasnom pogledu s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina te se upustite u kupovinu po malim, elegantnim trgovinama. Okolica Labina pruža ljubiteljima prirode i avanture brojne mogućnosti, uključujući parkove skulptura, biciklističke staze i prekrasne plaže u blizini Rapca. Dubrova s parkom skulptura – Forma viva, s više od 70 umjetničkih djela na otvorenom, stvara poseban doživljaj za posjetitelje.

Kafići i restorani u Labinskom kraju nude autentično iskustvo istarske gastronomije, gdje se mogu kušati lokalni specijaliteti. Labin se također ponosi raznovrsnim kulturnim događanjima tijekom godine, što dodatno obogaćuje turističku ponudu.

Sve ove elemente turističke privlačnosti čine Labin ne samo povijesnom destinacijom već i živopisnim turističkim odredištem koje nudi jedinstven doživljaj Istre.

Zanimljivosti u široj okolici kampa obuhvaćaju Park prirode Učku i Kvarnerski zaljev s otvorenim pogledom na obližnje otoke. Tu su i povijesne znamenitosti poput kaštela Morosini-Grimani, smještenog u središtu pitoresknog Svetvinčenta, ili Pazinskog kaštela. Od većih povijesnih gradova u okolici, svakako se izdvaja grad Pula sa svojim poznatim amfiteatrom, udaljenom 40 km od kampa. Labin i njegova okolica nude bogato iskustvo koje objedinjuje kulturnu baštinu, umjetničku scenu te prirodne ljepote Mediterana.