Od povijesne privlačnosti Rapca do tihih oaza u blizini Labina

Grad Rabac smješten je na istočnoj obali Istre, u Hrvatskoj, i poznat je po svojoj izuzetnoj ljepoti, bogatoj povijesti te prekrasnim plažama. Sredinom 19. stoljeća, Rabac je bio skromno ribarsko naselje s tek nekoliko kuća. No, zbog svoje slikovite uvale i ugodnog okoliša, počeli su ga posjećivati prvi izletnici.

Kroz godine, Rabac je doživio transformaciju, postajući popularno odredište s prekrasnim plažama i slikovitim krajolicima. Sredinom 20. stoljeća, počeo je privlačiti turiste te je razvio infrastrukturu poput hotela, a danas je poznat kao jedno od najljepših ljetovališta u Istri.

Najljepše plaže nalaze se samo 5 km od kampa, u poznatom ljetovalištu Rabac, poznatom po najljepšim plažama u Istri i šire. Sredinom 19. stoljeća Rabac je bio malo ribarsko selo sa samo nekoliko kućnih brojeva. Zbog prelijepe uvale i slikovitog okoliša, brzo je privukao svoje prve posjetitelje. Jedan od prvih turista u Rapcu bio je engleski putnik i pisac Richard Francis Burton, koji je boravio u Rapcu već 1876. godine. Nakon istraživanja drugih mjesta duž istarske obale, napisao je knjigu “Istarska Obala” opisujući ljepotu i šarm slikovitog Rapca.

U to vrijeme Rabac počinje dobivati svoje prve ljetnikovce, a najpoznatija je zgrada trgovačke obitelji Prohaska iz Rijeke, porijeklom iz Češke. Danas se jedan od najljepših dijelova grada naziva po toj obitelji, dok je ljetnikovac uništen tijekom Drugog svjetskog rata.

Prvi rabački hotel, ‘Quarnero,’ otvoren je 11. lipnja 1889. godine, u kući obitelji Višković, nedaleko od današnjeg ateljea ‘Orlando.’ Hotel je imao samo nekoliko soba, a u prizemlju se nalazila gostionica. Redovan gost prvog rabačkog hotela bio je austrijski časnik Kaiser, koji je kasnije kupio imanje Dubrova blizu Labina, danas poznato po Mediteranskom kiparskom simpoziju i Parku skulptura. Kroničari bilježe da je početkom 20. stoljeća, 1907. godine, Rabac ugostio i austrougarskog prijestolonasljednika princa Ferdinanda, kojem je salutirano na glavnom trgu.

Osim Rapca, okolica Labina obiluje smirenim uvalama i ribarskim naseljima. Jedno od značajnijih mjesta je Duga Luka, omiljeno utočište domaćih kupača udaljeno od gradske vreve i gužvi na Rabačkim plažama, koje je također najbliže našem kampu, udaljenom samo 3 km. Također, tu je i Sv. Marina, smještena na malom poluotoku prekrivenom maslinama, popularna po ronilačkom centru proglašenom jednim od najboljih na Mediteranu.

Grad se također može pohvaliti svojom kulturnom baštinom, s ostacima povijesnih zgrada poput ljetnikovaca. Rabac je domaćin raznim događanjima tijekom godine te privlači posjetitelje raznovrsnim sadržajima, uključujući restorane s lokalnim specijalitetima, suvenirnice i sportske aktivnosti.
Sa svojim jedinstvenim šarmom, Rabac pruža nezaboravan doživljaj posjetiteljima koji žele uživati u ljepoti prirode, povijesnim znamenitostima i opuštajućem odmoru uz Jadransko more.